2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Eperjes Károly előadóestje a Kiskőrös TV-ben
2011-02-25 10:11:37
Aki csak egy kicsit is ismeri a magyar kultúrát, annak bizonyára nem kell bemutatni Eperjes Károlyt. A Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész 2001. február 20-án Az igazat mondd, ne csak a valódit című előadóestjével szerepelt a Művelődési Központban. A Kiskőrös TV hétfői visszatekintő műsorában a 10 évvel ezelőtti felvételt láthatják.
Az igazat mondd, ne csak a valódit – viseli címként József Attila gondolatát az előadás, melybe 20. századi költők, mint Ady Endre, Pilinszky János, Babits Mihály, Szabó Lőrinc istenkereső verseit válogatta a színművész.

Az istenkeresést, a keresztény szellemiséget hordozó filozófiai gondolatokat, mint tematikus alapvetést követve közel százötven költeményt gyűjtött össze eddig Eperjes Károly, a művész előadói estjeit pedig immár tizenhat esztendeje övezi siker Magyarországon és a határainkon túl is. E siker, a majd félezer előadói est egyik fontos eleme azon törekvés, amit maga a művész is megfogalmazott, mint ars poeticát: csak akkor mond el egy verset, ha annak minden sorát, minden szavát érti, érzi, a magáénak tudja.

A művészről közismert, hogy hívő, közszereplései során is mindig hitet tesz keresztény világnézete mellett.
Minderről legrészletesebben – az előadás címével megegyező - „Az igazat mondd, ne csak a valódit" kötetben beszélt a Kossuth-díjas művész. A könyv segítségével könnyebben megérthetőek a népszerű „Szamóca" őszinte hitmegnyilatkozásai.

Gyerekként vallásos nevelést kapott, sokáig azon is gondolkodott, pap lesz, de mint mondja: „a Jóisten olyan szépnek teremtette a másik nemet, hogy éreztem ebből balhé lesz."
A valódi megtérés útján a fordulópontot az jelentette Eperjes Károly számára, amikor 26 évesen lényegében a halálból tért vissza. Tüdőembóliát kapott, félrekezelték, tüdejének csak az egynyolcada működött, „már haldokoltam, kiköltöztek mellőlem a szobából a betegek, mert nem bírták nézni a szenvedésemet" – emlékszik. Az utolsó kenetet is megkapta egy paptól. Ezt követően történt valami egészen különös, amiről a következőképen beszél a színész: „Egyszer csak megszűnt körülöttem a kórterem… Az égboltnál fényesebb és tisztább valami felé haladtam óriási sebességgel… Nem én, hanem az énem, a lelkem. Száguldott, száguldott… Mielőtt azonban elértem volna, azt mondtam, Uram még ne! Úgy szeretném felnevelni a fiamat, Krisztiánt, és még annyi örömöt szerezhetnék a színészetemmel az embereknek!"
Eperjes Károly meggyógyult, s azóta számos filmbéli, illetve színpadi produkcióval szerzett örömöt a közönségnek .

A színművész az est kapcsán egy interjúban csak annyit mondott, minden ott elhangzó szava önmagáért beszél.
IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.