2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Vertel Andrea grafikusművész kiállítását tekinthetik meg Kiskőrösön
2011-02-11 08:22:41
Családias hangulatban, gyönyörű tárgyakkal körülvéve nyílt meg Vertel Andrea grafikusművész kiállítása az Ágnes galériában Kiskőrösön. A művésznő 1979 óta rendez önálló kiállításokat, vesz részt csoportos tárlatokon. 1992 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 1994-ben ösztöndíjasként dolgozhatott Kecskeméten a Nemzetközi Kerámia Stúdióban. Munkái során nem használ semmiféle sokszorosítási technikát. Minden darabot egyenként kézzel mintáz meg.
Édesapja Vertel József bélyegtervezõ grafikusmûvész. Olyan családban született, ahol természetes volt, hogy gondolataikat, érzéseinket rajzban fogalmazzák meg. A vizualitás, mint kifejezési eszköz alapelemévé vált.       

A budapesti Mûvészeti Szakközépiskolában ismerkedett meg az agyaggal, és szerelmesedett bele egy életre. " Az agyag, ami egy képlékeny, könnyen formálható "föld", ha belelépek megõrzi lenyomatom, de a másik pillanatban már a következõ hatás nyomait õrzi. Ez, ha tûzbe tesszük, megmerevedik és az örökké változó pillanatot megõrzi, állandóvá teszi. A kerámia nem más, mint ismerkedés az õserõkkel, a földdel, a tűzzel. Ez nagyon izgalmas játék. Minél többet ismerek belõle, jövök rá, milyen keveset tudok róla"- nyilatkozta a művésznő.   

      
Elsõsorban figurális kerámiát készít. Maga az ember érdekeli, kapcsolatai,  viszonya önmagához, a másik emberhez, a világhoz. Tanulmányai során a tanulmány rajzolás mellett szociofotózással is foglalkozott.               
Izgatott a tûz megismerése. "Ma egy városi keramikus leginkább elektromos kemencét használ, amelyben egy izzószál hevíti fel a kerámiát egy zárt térben, és én csak a már kihűlt darabot veszem ki a kemencébõl. Ez egy steril dolog, a végtermék, a mázak viselkedése elég pontosan kiszámítható, elõret ervezhetõ.
Ennél sokkal izgalmasabb, ha a tűz valóban jelen van az égetésnél - füstjével, hamujával, kormával, kiszámíthatatlanságával.
Ha fával hevítünk fel egy kemenceteret, a benne lévő kerámiát átjárják a lángnyelvek, lecsapódik a korom és olyan lesz egy-egy figura, mint a szép, ropogós barnára sült kenyér. 
Ha az izzó tárgyat kiveszem és faforgáccsal kevert homokkal takarom be, akkor a faforgács meggyullad, a homok viszont elfojtja az égést és füstölni kezd. Befüstöli a tárgyat, pl. egy madarat, amit beletettem. Attól függően, hogy mennyi füst éri, hol feketébb, hol szürkébb lesz. A rajta lévõ festék is e szerint változik és ezer arcot mutat, mindig mást és mást, elõre nem kiszámíthatót. Ez olyan, mintha a lelkét, itt a füstben kapná meg a tárgy.
A tűznek és a földnek ezekbe a titkaiba szerelmesedtem bele, amelyek sose megismerhetõek, csak ismerkedni lehet velük, titkaik végtelenek"

         
Kiállítások:

1977 óta rendeze önálló kiállításokat és vesz részt csoportos tárlatokon. Legfontosabb külföldi kiállításai:
1983 Erlangen, Németország
1986 Bécs, Ausztria
1987 London, Nagy Britannia
1988 München, Németország
1989 Puchheim, Németország
         Rust, Ausztria
1990 Ottava, Kanada
         München, Németország
1995 Dánia
1998 Marignane, Franciaország
         Dublin, Írország
IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.