2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Teljesen megújult Európa egyetlen közúti kiállítása Kiskőrösön
2011-01-20 12:53:30
Ünnepélyes megnyitó keretében avatták fel az ország és Európa egyetlen állandó közúti kiállítását, a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményt. Az európai uniós pályázaton elnyert összegből a tulajdonos Magyar Közút Nonprofit Zrt. kibővítette és teljesen modernizálta a múzeumot, erősítve a térség turisztikai vonzerejét is.

Az 1974–ben megnyitott Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól egészen napjainkig. A szabadtéri bemutatón az útépítés eszközei, gépei találhatóak, míg a szakma érdekességei, ritkaságai immár a közelmúltban teljesen megújult és kibővített belső kiállításon kapnak helyet.

A felújítás különösen fontos, hiszen ez az egyetlen hasonló jelleggel és témával, valamint eszközparkkal bíró kiállítótere az országnak.

 Európai uniós pályázati forrás bevonásával, több mint 400 millió forintból az irodaépület bővítéseként új kiállítási csarnok épült, fejlesztették a parkot és a külső kiállító területet, tematikus gőzgép bemutatóhelyet alakítottak ki.

A megújult szabadtéri kiállítás az útépítő gépeken – aszfaltozó gépek, hómarók, hóekék -, mérföldköveken, jelzőtáblákon, kilométerköveken keresztül kalauzolja a múzeum vendégeit.

 

 

Az érdekes relikviákon kívül több mint 4000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és különböző képzőművészeti alkotások mutatják be a közutas szakma érdekességeit. Aki behatóbban is érdeklődik az útépítők munkája iránt a több mint 12000 kötetes könyvtárban tanulmányozhatja a szakmát.

A múzeum fejlesztésén kívül a pályázat keretében a MÁV Nosztalgia Kft. szakemberei elvégezték Közép-Európa legnagyobb úthenger gyűjteményének legbecsesebb darabjának, a filmfőszerepet játszó „Józsi úthengerének" teljes körű felújítását is.

A látogatók ezentúl interaktív elemként használhatják majd a gyűjtemény egyik legbecsesebb darabját, felülhetnek rá, kipróbálhatják és csodálhatják egy működő hatalmas gőzgép erejét.

 

A tervek szerint minden hónap első szombatján fogják felfűteni az úthengert, ahol bárki számára kipróbálható lesz.

"A gyűjteményt ma döntően a 18 év alatti korosztály látogatja, de reméljük, hogy a felújítás eredményeként mindenki számára izgalmassá tudjuk varázsolni az itt töltött időt, családi kirándulások remek célpontja lesz a gyűjtemény.

A projekt nemcsak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára, hanem a régió számára is kiemelten fontos, mivel az ország egyetlen közúti kiállításának helyet adó múzeum korszerűsítésével és bővítésével a dél-alföldi régió is sokat profitálhat a turizmus terén" – mondta az ünnepélyes megnyitón Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

"Fontos szempont volt számunkra, hogy színes múzeumpedagógiai foglalkozásaink keretében olyan formában ismertessük meg a hozzánk látogató gyerekeket a szakmával, az útépítés történetével, hogy az számukra élményszerű legyen, és ne egy egyszerű múzeumlátogatáson, hanem egy szellemi kalandon vegyenek részt.

Ezt az élménygyűjtést szolgálja új út-hídépítő műhelyünk is." – fogalmazta meg céljait Szászi András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményének vezetője.

A kiállítás mellett a tervek között szerepel szakmai programok, városi rendezvények lebonyolítása, hasznos múzeumpedagógiai foglalkozások bevezetése és rendhagyó tanórák megszervezése. A minél teljesebb kényelem kedvéért egy múzeumi kávézót és boltot is kialakítottak.

IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.