Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Figaró házassága - Rékasi Károly Kiskőrösön
2011-01-20 11:12:09
Beaumarchais komédiáját január 25-én 19 órától mutatják be a kiskőrösi Művelődési Központban Rékasi Károly és Bánfalvy Ági főszereplésével. A darab különlegessége, hogy a színésznő nemcsak játszik benne, hanem egyúttal rendezi is az időtálló történetet, melynek a mai korban is bőven van mondanivalója. Az Abigél című tévésorozat egykori Torma Piroskája nem először rendez színdarabot, habár korábbi munkáit a honi közönség nem láthatta, hiszen az Egyesült Államokban kerültek bemutatásra. Most azonban mi is meggyőződhetünk arról, hogy Bánfalvy Ági ugyanolyan tehetséges ebben is, mint a színművészetben.
A művésznő színdarabbeli partnere Rékasi Károly lesz, akire hosszú hajjal szinte rá sem lehet ismerni, és még a Barátok köztben ráragadt rosszfiús imázst is sikerül az új külsővel egy pillanat alatt levedlenie. A színész mostani életszakaszában nagy ajándéknak, és mindemellett jelentős kihívásnak tartja Figaró szerepét. Érdemes kiemelni azonban, hogy Bánfalvy Ági másik férfi partnere a darabban Harmath Imre lesz, akivel már korábban is dolgozott együtt a színésznő, így tökéletesen ismerik egymás munkamódszerét.


Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais vígjátékában mind a két férfi közelebbi kapcsolatba kerül a színésznő által megformált Rosina grófnővel, hiszen utóbbi a férjét, Almaviva grófot, míg előbbi Figarót, az inast játssza, aki Suzanne-al, a komornával kötendő frigye érdekében szövetkezik a grófnővel. A szerelmesek helyzete ugyanis nem olyan könnyű, hiszen Suzanne-t többen is ostromolják szerelmükkel, például maga a gróf, aki élni kíván feudális kiváltságával, és magáénak követeli az első éjszaka jogát. Suzanne és a grófnő azonban cselt eszelnek ki: ruhát és ezzel együtt szerepet cserélnek, így a gróf saját nejének kezd udvarolni.

 

A 225 évvel ezelőtt született színdarabot mind a mai napig előszeretettel veszik újra- és újra elő, hiszen a helyzetkomikumokra épülő cselekmény napjainkban is megnevetteti a nézőket. Pedig a mű fogadtatása korántsem volt kedvezőnek mondható. A cenzorok ugyanis sokáig nem engedték bemutatni, mondván, hogy a francia forradalom szellemiségét hirdeti. Amikor aztán végre színpadra állították zajos sikert aratott.

 

Idehaza a Figaró házasságát először 1880-ban mutatták be a Nemzeti Színházban, és azóta szinte folyamatosan találkozhatunk vele a legkülönbözőbb társulatok repertoárjában. A szerzőnek egyébként nemcsak ez a vígjátéka, hanem A sevillai borbély is igen közkedvelt világszerte. Érdekesség, hogy ebben is Figaró és Almaviva gróf alakja helyeződik a központba, és mindkettőből kiváló operaváltozat készült. Míg a Figaróból Mozart, addig A sevillai borbélyból Rossini készített sikeres operát.

 

Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, hiszen városunkban ritkán lehet része ilyen színházi élményben.
 

Jegyek kaphatók a Művelődési Központban.


IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.