HÍREK

Erdélyi gazdák a megyében
2017-06-21 15:13:05
Bács-Kiskun és Hargita megye gyümölcsöző testvérkapcsolata keretében erdélyi gazdák tettek három napos szakmai látogatást múlt héten nálunk. A bőséges programmal tűzdelt tanulmányút célja az volt, hogy a határon túli szakemberek bepillantást nyerjenek Bács-Kiskun mezőgazdasági jellegzetességeibe, megismerjék helyi termékeinket, valamint azok termesztési és feldolgozási módszereit.
A helyi termelőknél tett látogatásokat Fülöpjakabon kezdték Nemes Mátyás mintaszerű biogazdaságában, majd Gyöngyösi Sándor biogomba birodalmában jártak. Fülöpjakabtól a nemrégen nyílt Eminence-kertben tett séta után búcsúztak el. Ezt követően gyümölcskertészeteket tekintettek meg Szankon, Ménteleken, valamint megismerhették Somodi Ferenc európai színvonalú gyümölcsültetvényét és Rázsonyi László  málnaültetvényeit. Tanulmányozhatták a Pí technológia mezőgazdasági alkalmazását és közelről is szemügyre vehették a kiskőrösi Garden Juice vállalatnál folyó gyümölcstermesztés, feldolgozás és értékesítés jól bevált gyakorlatát. Igazi kuriózumnak tartották a kerekegyházi Rendek Ökogazdaságot és a fajszi Bio-Berta családi vállalkozást. A program során megmutattuk nekik Barna Péter tájhonos gyümölcsfa iskoláját is.A tanulmányút során rengeteg új információval gazdagodtak testvérmegyénk gazdái, melyet  reményeink szerint saját vállalkozásuk során is kamatoztatni tudnak majd.

A szakmai körút során a fogadó gazdák és a látogatók is kifejezték további együttműködési szándékukat a kölcsönös tudásátadás, valamint a tapasztalatcsere területén. A jövőben tematikus workshopok szervezése, az egyes elemek mélyebb szintű gyakorlati tanulmányozása és a közös munka lehetőségeinek megalapozása valósulhat meg.Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.