2022. november 30. szerda - András, Andor napja van

HÍREK

Szakmai fórum a megye polgármestereinek
2016-11-22 18:21:12
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idei második, polgármesterek számára rendezett fórumának ezúttal a kerekegyházi Varga Tanya adott otthont. Az évzáró, évértékelő szakmai rendezvény során a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) minél eredményesebb lebonyolítását segítő előadások, beszámolók voltak hallhatók, fény derült arra, hogy más forrásokból milyen beruházások valósíthatók meg, valamint a vidék életben tartásának és fellendítésének követendő, jó példái is bemutatkoztak. (További fotók a galériában.)
A megyei önkormányzat egyik legfontosabb törekvése, a kis közösségek megtartása és életesélyeik javítása, a megyei öntudat és összetartozás érzés erősítése mind a helyi lakosokban, mind a települési vezetőkben szemmel láthatóan meghozta gyümölcsét: a polgármesterek már nem csak saját településeik határain belül gondolkodnak, terveznek, létrejött egy összetartó, egymásért tenni tudó és akaró közösség. A kétnapos szakmai fórum előadásai is e gondolatot járták körbe.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke a rendezvény megnyitásaként beszámolt arról, hogy az önkormányzat milyen akciókat indított el a fenti célok elérése érdekében. Az önkormányzat e kezdeményezéseit az érték-élmény- egészség szlogen hármas pillére mentén szeretné megvalósítani és a térség beruházásait is ezzel a szemlélettel ösztönözni. Cél, hogy ezt az életérzést ne csak a megyében élők érezzék át, hanem a hozzánk látogatók is magukkal vigyék és hosszútávon megőrizzék.

Lezsák Sándor szintén a helyi értéken és közösségi együttműködésen alapuló munkát hangsúlyozta, amikor felvázolta a Lakiteleki Népfőiskolán megvalósuló kiemelt kormányzati fejlesztést. Az intézmény várhatóan - számtalan funkcióján túl - a magyarság igazi szellemi és kulturális központja lesz.

Hajdúnánás Város polgármestere, Szólláth Tibor, a „Nánási Portéka” mint helyi védjegy létrehozásával közösségi szinten, Lőrincz Zsuzsanna, az Éledő falvak program vezetője pedig magánemberként mutatott remek példát arra, hogyan lehet a vidék és a vidéki közösség érdekében hatékonyan tenni.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője, Bátori Zsolt, mentorhálózatuk működésébe engedett betekintést, mely a leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatása érdekében szolgál majd programokkal. Ugyancsak ezt a társadalmi csoportot célozzák meg az Almási Erzsébet, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerő-közvetítési és Koordinációs Főosztályának vezetője tolmácsolásában vázolt munkaerő-piac fejlesztések, valamint a megyei önkormányzat által koordinált Együttműködés a helyben foglakoztatásért című projekt is. Szűcs Csaba, Kiskunhalas Város alpolgármestere és a Kiskunhalasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke bemutatta a náluk már bevált és jól működő szociális segítő programjukat, mely a roma fiatalok munkához jutását hivatott segíteni.

A jövőbeni fejlesztéseket illetően a turizmusról és a megyei úthálózatról esett szó. Előbbihez kapcsolódóan Dr. Ruszinkó Ádám mutatta be Bács-Kiskun megye Turizmusfejlesztési Tervét.
E dokumentum tartalmazza a térség főbb vonzerejét, a fejlesztési irányokat, a szükséges források megteremtési lehetőségeit, melyeket csak térségi összefogással és együttműködéssel lehet megvalósítani. Dr. Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy 2017-ben 96 km út, 2020-ig pedig az úthálózat 1/5-e újul meg.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.