2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Tájházszövetség VIII. Országos Találkozója Kiskőrösön
2010-09-28 09:46:28
A csökmői tájháznak ítélték oda idén az Év tájháza díjat, melyet Kiskőrösön a Tájházszövetség VIII. Országos Találkozóján adtak át a tulajdonosoknak. Az esemény további érdekessége, hogy a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett, a Felemelő század programévad vándorkiállítását is megnyitották, mely a 19. századi nemzeti romantika és a polgári felemelkedés magyarországi sajátosságait mutatja be.
Immáron hatodik alkalommal adták át Kiskőrösön a Magyarországi Tájházak Szövetsége által alapított, és már hagyományosan minden évben kiosztott Év Tájháza díjat, melyet a Csökmői Tájház nyert el színvonalas kiállításáért és programjaiért, valamint a tájház funkcióbővítéséért. Ebben az évben ugyanis egy új foglalkoztató helységet alakítottak ki, ami rendezvények és nyári táborok színteréül szolgál. A magánkézben lévő tájházat - Nagy Tibor és felesége működteti - 2005 augusztusában nyitották meg a nagyközönség előtt, rájuk a nagyszülők hajdani háza családi örökségként maradt. A díjhoz 100 000 forint értékű pénzjutalom is jár, melyet fele-fele arányban a Tájházszövetség, és ezúttal a helyi önkormányzat, a Csökmő Nagyközség Önkormányzata fedez.

Hazánkban az ország különböző pontjain csaknem 350 tájház található. E sajátos múzeumi forma segítségével egyrészt sikerül megőrizni népi építészetünk jellegzetes darabjait, a tájházakban található enteriőr kiállítások pedig valós környezetben tárják a látogatók elé paraszti lakáskultúránkat. A Magyarországi Tájházak Szövetsége küldetésének tekinti a határainkon belül és a határ mentén létesült tájházak szakmai segítését, fórumokon való propagálását és e sajátos, Európában egyedülálló tájházlánc megőrzését, fejlesztését.

A Felemelő század − Nemzeti romantika és polgári felemelkedés a 19. századi Magyarországon címmel indított útjára a Nemzeti Kulturális Alap egy tematikus kulturális évadot, melynek országos programsorozata 2010 és 2011-ben zajlik. A rendezvények sorából kiemelkedik Erkel Ferenc és Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma, melyeket a nemzeti romantikára és reformkor időszakára épülő, a magyar dualizmus polgári átalakulását bemutató időszaki és vándorkiállítások egészítenek ki az ország különböző pontjain.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Magyarországi Tájházak Szövetségével együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumának pályázati támogatásával „A paraszti polgárosodás tárgyi világa és a nemzeti jelképek” címmel ellátott, 11 tájházi helyszínen megvalósuló időszaki kiállítás-sorozat valamint egy vándorkiállításnak a felelőse.

IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.