2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

A zene világnapján jelenik meg Boldoczki Gábor új lemeze
2010-09-27 15:40:41
Az Echo Klassik díjas Boldoczki Gábor trombitaművész hatodik albumán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral játszik J. S. Bach és fia, C. Ph. E. Bach műveiből.
A Márai Sándor könyveit előszeretettel forgató művész október 1-jén megjelenő legújabb CD-jén az idősebb és az ifjabb Bach oboára írt versenyműveit szólaltatja meg trombitán. A produkció egyedülálló, hiszen ezeket a darabokat eddig soha senki nem játszotta más hangszeren. A Sony BMG által gondozott felvételt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral készítette, akik szintén közreműködői voltak 2002-ben megjelent első lemezén. A korongon szereplő zenei anyagot turné keretében mutatják be, az első állomás november 11-én lesz Pécsett, december 1-jén pedig a budapesti Olasz Intézetben lépnek fel. További lemezbemutató hangverseny lesz többek között Antwerpenben, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban. Boldoczki Gábor először ad majd önálló koncertet Amszterdamban, a Concertgebouw-ban még az idén.
A trombitaművész az elmúlt időszakban is sűrűn koncertezett. A huszadik évfordulóját ünneplő Meckleburg-Elő-Pomeránia tartományban rendezett zenei fesztiválnak idén ő volt a kiemelt szólistája (Artist in Residence) és tizenhat koncertet ő maga adott a 123 közül, amelyeket 89 helyszínen - várakban, kastélyokban, templomokban - tartottak meg, és a fesztivál két hónapja alatt 55 ezren hallgatták. Boldoczki Gábor három ősbemutatót is tartott Németország északkeleti tartományában, amelynek zenei fesztiválján 1999 óta vesz részt. Dubrovay László két művét adta elő, és Fazil Say török zeneszerző és zongorista felkérésére, a fesztivál megrendelésére eljátszotta Say trombitára és szimfonikus zenekarra írt versenyművét.
 
A harmincnégy éves művész első tanára édesapja volt. A Fideliónak adott interjújában így vallott erről: „Édesanyám matematikatanár, ezért nem volt egyértelmű, hogy zenész leszek. Édesapám trombitatanár, ő kezdett el velem foglalkozni. Fiatal korom óta rendszeresen gyakoroltam, néha apai kontrollal, ami nagy segítség volt". Boldoczki a Zeneakadémián diplomázott, ma már az alma mater tanára. 1997-ben Párizsban megnyerte a Maurice André trombitaversenyt, legutóbb 2008-ban a rangos német ECHO Klassik zenei díjat nyerte el Az év hangszeres zenésze kategóriában. Rendszeresen koncertezik Európa, Latin-Amerika és Kína hangversenytermeiben neves zenekarokkal.

 

forrás: www.fidelio.hu

IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.