2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Kiskőrösön az Erkel- Busz
2010-09-17 14:36:08
Szeptember 23-a és 24-e között Kiskőrösön a sétálóutcában látható a mozgó kiállítás.
Az elmúlt évek két nagysikerű tárlata, a Nyugat centenárium alkalmából útnak indított Nyugat-busz és a Kazinczy-évfordulóra elkészült Nyelvet öltünk! című anyanyelvi kiállítás után a Petőfi Irodalmi Múzeum a Balassi Intézet támogatásával ismét utazó kiállítást hozott létre.
Az 1800-as járat  Erkel Ferenc gazdag művészi pályafutását és a zeneszerző működése által is nagyban formált kort, a nemzeti romantika korát jeleníti meg. A diákkorú látogatóközönség számára multimédiás eszközök bevonásával teszik interaktívvá, élményszerűvé a tanulmányaik során elsősorban tényszerűen megismert korszakot.
 
A kiállítás a zeneszerző születésének bicentenáriumához kapcsolódik, bemutatja Erkel Ferenc sokirányú munkásságát, miközben kitekint a korszak kulturális életének különféle területeire.  A tárlat Erkel pályájának kapcsán az egyes művészeti ágakat a kulturális részterületek összefüggéseit hangsúlyozva tárgyalja – motívumok, személyes kapcsolatok és művészi együttműködések bemutatásán keresztül. A két legismertebb Erkel-opera, a Hunyadi László és a Bánk bán taglalása ilyesformán lehetőséget kínál a nemzeti romantika drámairodalmának és a kor – több műfajban és a nemzeti emlékezetben is maradandó nyomokat hagyó – Hunyadi-kultuszának ismertetésére is.

A mozgókiállítás ingyenes, kényelmesen egyszerre 15-20 fő látogathatja.

IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.