2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Száva Sándor kiskőrösi alkotóművész kiállítása
2010-09-07 14:29:57
A Művelődési Központ Kamarateremében láthatják a szeptember 4-én megnyitott kiállítást Száva Sándor festményeiből.
Száva Sándor 1965-ben Erdélyben, egy Szatmár megyéhez tartozó kis községben született. Már általános iskolás évei alatt többre tartotta a természet tanításait, az ösztönös és természet nagyságára való ébredést, mint tanítói a nagy „elv”-ekre való nevelését.

Volt szamosi hajós, természetjáró, csavargó horgász, és rajzoló. Később a katonaévek után a rajz annyira meghatározóvá vált életében, hogy barátai unszolására 1989 őszén jelentkezett a szatmárnémeti képzőművészeti iskola festő–rajz tagozatára. A forradalom kitörésével és ezzel egy időben magyarországi áttelepülése miatt a képzőművészeti iskolát nem tudta elkezdeni. Az új élet reménye és a rendszerváltás szelleme ekkor a rajzolás helyett a költészet felé sodorta életét.
- A versírásnak azonban, helyem keresése a világban, nem maradtam hű szolgája- olvasható Száva Sándor honlapján.

New Yorkban megismerkedett a reneszánsz bútorok restaurálásával és egyúttal a világhírű festőművészek munkáival (Rembrandt, Vermeer, Velasquez, Caravaggio stb.).
- Festményeik olyan hatással voltak rám, hogy attól kezdve megváltozott bennem valami, valami, amit akkor még nem tudtam megfogalmazni. 2002-ben visszatértem Magyarországra és elkezdődött a festészettel való ismerkedésem- nyilatkozta Száva Sándor.

Az olajfestéssel végérvényesen 2005-ben kötött barátságot. Elmondása szerint nagy hatással vannak rá Paál László, Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Lotz Károly munkái.
 
- A festészetben nagyon fontosnak tartom a hogyan látást, a lényeg egyszerű sallang nélküli bemutatását, a minőséget és mindenekelőtt fontosnak tartom, hogy a kép mindenkor ünnep legyen a lélek és a szem számára- vélekedett a művész.
IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.