2021. november 28. vasárnap - Stefánia napja van

HÍREK

Petőfi kultusz a kiskőrösi szlovák hagyományokban
2010-09-05 20:34:03
Ezzel a címmel nyílt időszaki kiállítás a Szülőház udvarán, szeptember 3-án pénteken. A tárlatot Szonda István, a Magyarországi Tájházak Szövetségének regionális vezetője nyitotta meg.
A Nemzeti Kulturális Alap 2010-ben kétéves átfogó programot indított "A Felemelő Század" címmel. A program a XIX. század művészeti, kulturális, művelődési, intézményi és társadalmi értékeit helyezi a középpontba. Az egyedülálló kezdeményezés múzeumi, zenei, irodalmi, építészeti és közművelődési programok sorával tiszteleg a XIX. század sikerei, vívmányai előtt. A program keretében - számos más terület mellett - huszonkét múzeum kapott több mint 300 millió forintos NKA támogatást kiállítási programok szervezésére.

A Felemelő évszázad gondolata két kerek évfordulóhoz kapcsolódik: az egyik Erkel Ferenc, a másik Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma. Az előbbit 2010. november 7-én, utóbbit 2011. október 22-én ünnepeljük. A Felemelő Század egy koncentrált tematikára felfűzött eseménysor, amelynek csak egy szintjét alkotják az országos múzeumok időszaki kiállításai. A Felemelő Század harmadik elemének tekinthetjük a kisebb muzeális intézmények eseményeit, amelyeket az NKA koordinátorokon keresztül von be a programba. A Petőfi Irodalmi Múzeum az irodalmi emlékházakkal, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a tájházakkal kapcsolatban lát el hasonló kompetenciafeladatokat. Az előbbiek a 19. század kiemelkedő irodalmi egyéniségeinek életművét és hatását megjelenítő, különböző helyszíneken megvalósuló, állandó, időszaki, illetve vándorkiállításokat terveznek. A tájházak a falu és város, a paraszti polgárosulás, a nemzeti jelképek témakörében több helyszínen, több tájházban megvalósuló, saját időszaki kiállítássorozattal készülnek, illetve egy vándorkiállítással, amely múzeumpedagógiai programjaival 7 helyszínre megy el, az időszaki kiállítás pedig 11 helyszínen, tájházi környezetben valósul meg.

Ezek közül egy a kiskőrösi kiállítás, mely "A kiskőrösi szlovákság és a Petőfi kultusz" címet kapta, és a tervek szerint szeptember 22-ig látogatható a Szülőház udvarában. Ezt követően, szeptember 23-tól " A paraszti polgárosodás tárgyi világa - Nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban " című vándorkiállítás érkezik városunkba.
IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.